Glutamát sodný

    • Dotaz pro lékárníka
    • Alergie
    16. 10. 2022

    Dobrý den,

    zjistili mi alergii na glutamát sodný. Musím se vyhýbat i sodium stearoyl glutamate nebo glutamic acid ?

    Děkuji.

    Dobrý den,

    vzhledem k tomu, že glutamát sodný je solí kyseliny glutamové (glutamic acid), můžeme předpokládat, že vám stejné potíže bude způsobovat i tato kyselina a další její soli. Glutamát jako takový není alergen, proto se potíže, které se mohou objevit po jeho konzumaci, označují jako glutamátová intolerance (nesnášenlivost). U jedinců citlivějších na glutamát sodný (E621) tak může potíže způsobit i přítomnost kyseliny glutamové (E620) a dalších soli, které jsou od ní odvozené např. glutamát draselný (E622), glutamát vápenatý (E623), glutamát amonný (E624) a glutamát horečnatý (E625).  Kyselina glutamová i všechny uvedené soli jsou běžně používané jako potravinařská aditiva. Proto doporučuji pečlivě číst označení složení výrobků. Co se týče vašeho dotazu na sodium stearoyl glutamate, jedná se o povrchově aktivní látku, používanou zejména díky svým emulgačním a čistícím vlastnostem hlavně v kosmetice, v potravinách ji nenajdete.

    Přeji hezký den,

    Mgr. Michaela Velecká

    šipka Michaela Velecká

    Na dotaz odpověděl Michaela Velecká zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka Zpět do poradny


Dotazy z BENU poradny

Dotazy z BENU poradny

    • Dotaz pro lékárníka
    • Alergie
    16. 10. 2022

    Glutamát sodný

    Dobrý den,

    zjistili mi alergii na glutamát sodný. Musím se vyhýbat i sodium stearoyl glutamate nebo glutamic acid ?

    Děkuji.

    Dobrý den,

    vzhledem k tomu, že glutamát sodný je solí kyseliny glutamové (glutamic acid), můžeme předpokládat, že vám stejné potíže bude způsobovat i tato kyselina a další její soli. Glutamát jako takový není alergen, proto se potíže, které se mohou objevit po jeho konzumaci, označují jako glutamátová intolerance (nesnášenlivost). U jedinců citlivějších na glutamát sodný (E621) tak může potíže způsobit i přítomnost kyseliny glutamové (E620) a dalších soli, které jsou od ní odvozené např. glutamát draselný (E622), glutamát vápenatý (E623), glutamát amonný (E624) a glutamát horečnatý (E625).  Kyselina glutamová i všechny uvedené soli jsou běžně používané jako potravinařská aditiva. Proto doporučuji pečlivě číst označení složení výrobků. Co se týče vašeho dotazu na sodium stearoyl glutamate, jedná se o povrchově aktivní látku, používanou zejména díky svým emulgačním a čistícím vlastnostem hlavně v kosmetice, v potravinách ji nenajdete.

    Přeji hezký den,

    Mgr. Michaela Velecká

    šipka Michaela Velecká

    Na dotaz odpověděl Michaela Velecká zobrazit odpověď skrýt odpověď

Všechny dotazy