Stévie na pečení

    • Dotaz pro lékárníka
    • Dotaz na produkt
    04. 11. 2024

    Dobrý den, poraďte mi prosím, jaké množství stévie v prášku mám použít při pečení místo řepného cukru a jaké množství čekankového sirupu místo řepného cukru - dávám například 10 dkg cukru do těsta.

    Dobrý den,

    Sladivost čekankového sirupu je shodná se sladivostí medu. Dávkování je tedy shodné jako při slazení cukrem nebo medem, tj. 1 lžíce sirupu odpovídá 1 lžíci medu (cukru). Sirup je ale řídký, což může ovlivnit hustotu těsta. U stévie závisí na typu výrobku. Například u Irbisu se sladidly ze Stévie sladí jedna lžička jako 4 lžičky cukru.

    S přáním pěkného dne
    PharmDr. Martina Hnilová,
    lékárník, Zlín.

    Irbis se sladidly ze Stévie 250g

    šipka PharmDr. Martina Hnilová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Martina Hnilová , Zlín, Dlouhá zobrazit odpověď skrýt odpověď

Zeptejte se přímo našeho lékárníka Zpět do poradny


Dotazy z BENU poradny

Dotazy z BENU poradny

    • Dotaz pro lékárníka
    • Diabetes
    28. 04. 2020

    Sypké sladidlo se stévií

    Potřebuji sypké sladidlo pro diabetiky. Bylo by vhodná stévia.
    Děkuji.

    Dobrý den,

    v sypké podobě mohu doporučit tyto produkty - Irbis se sladidly ze Stévie, nebo Stévia stolní sladidlo. Jedná se o produkty, kde je kombinována fruktóza se stevioglykosidy, které nemají tak markantní vliv na glykémii a lze je používat ke slazení nápojů či pokrmů. Opatrně s prvním použitím, sladivost těchto přípravků je vyšší než běžného cukru, zjistěte si nejprve vhodné množství, které Vám bude vyhovovat.

    IRBIS se sladidly z rostliny Stévie - sypké 250 g

    Stevia stolní sladidlo 250g

    S pozdravem,
    Mgr. Radek Machan
    lékárník BENU Děčín

    šipka Mgr. Radek Machan

    Na dotaz odpověděl Mgr. Radek Machan , Děčín, Duchcovská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    21. 11. 2020

    Stévie jako náhrada cukru

    Dobrý den, máme 4,5letou dceru diabetičku. Hledám náhradu za cukr-stevia-hledám čistou stevii, máte ji?
    Máme stevii sypkou od kandisin, ale nevím jak to máme užívat a jak se to v případě výměnných jednotek používá, můžete nám poradit? děkujeme moc.

    Dobrý den,

    nepíšete, jakým typem diabetu Vaše dcera trpí, jestli typem I. nebo II. Typ II. vzniká spíš při špatném životním stylu, obezitě, kdy je sice sekrece inzulinu zachovaná, případně snížená, ale glukoza se nedostava do buněk jak má, a zůstava ve zvýšené míře v krvi.  Typ I. je daný tzv. absolútnym nedostatkem inzulinu, kdy pankreas netvoří jeho dostatečné množství. Předpokládám ale, že v tak mladém věku je to typ I. 

    Výměnná jednotka souvisí s množstvím jídla a hlavně sacharidů, které ditě přijme, a úměrně k tomu je potřeba dávky inzulínu, která přijaté sacharidy zpracuje,

    Stevie je ale přírodní sladidlo, které sacharidy neobsahuje. Obsahuje tzv. stevioly, které sice chutnají sladce, ale není to sacharid, a neobsahuje ani žádné kalorie. Stevie má dokonce na cukrovku příznivý vliv, je schopná hladinu cukru mirně snížit. Můžete ji používat do vaření, pečení, nebo jako sladidlo místo klasického cukru. Je dokonca mnohokrát sladší než cukr. Nemusíte se ale bát, že by stevie cukr v krvi negativně ovlyvnila.

    Pokud máte od lékaře indikované insuliny, užívejte dle doporučení, nemusíte ale množství stevie počítat vzhledem k dávce inzulinu ani stravy.

     

      Stevia stolní sladidlo 250g

     

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    PharmDr. Zuzana Kuncová
    lékárník, OC Albert, Brno
     

    šipka PharmDr. Zuzana Kuncová

    Na dotaz odpověděla PharmDr. Zuzana Kuncová , Brno, OC Albert, Vídeňská zobrazit odpověď skrýt odpověď

    • Dotaz pro lékárníka
    • Cholesterol a krevní tlak
    • Diabetes
    • Nežádoucí účinky
    06. 11. 2023

    fruktóza pro diabetiky vhodnost náhradního sladidla

    je toto sladidlo Stevia vhodné pro diabetika 2st, když má 98,2 sacharidu z toho 98,2 cukru. koupil jsem ho ale teď nevim jestli ho mám vůbec použít na slazení
    děkuji

    Dobrý den,

    Stevia stolní sladidlo je založeno na fruktóze a stévii (nikoliv na běžném cukru sacharóze). Diabetici sladidla na bázi fruktózy i stévií užívat mohou, fruktóza se doporučuje jen ve velmi omezeném množství (má větší sladivost, proto jí stačí méně než cukru, vstřebává se nezávisle na inzulinu ale tělo si ji na glukózu následně přepracuje. Ovlivňuje proto glykémii i když v menší míře než cukr – jinými slovy má menší glykemický index). Z hlediska cukrovky se u fruktózy dá brát vstřebávání nezávislé na inzulinu jako výhoda. Na druhou stranu nadměrný příjem fruktózy ze stejného důvodu vede k přeměně fruktózy na glukózu a jejích nadbytků na tuky, což může negativně ovlivnit hladiny lipidů v krvi. Excesivní příjem fruktózy proto není zdravý. 

    100 g Stevia stolního sladidla nahrazuje svou sladivostí 400 g cukru. 

    Vhodným sladidlem pro diabetiky se stévií je např. Natusweet na bázi erythritolu. Nebo bych doporučila čekankový sirup

    Zdraví
    Mgr. Petra Večeřová
    Lékárník BENU, Vinohradská Brno

    šipka Petra Večeřová

    Na dotaz odpověděl Petra Večeřová zobrazit odpověď skrýt odpověď

Všechny dotazy